Redux: WCI 10gR3 Installer Errors

Another Rock Star in the WebCenter Interaction consulting industry, Bill Benac, wrote a blog post years ago, describing a problem with the WebCenter Interaction 10gR3 installers.  I hadn’t worried about it for a long time until it bit me in the ass – after dozens of successful installs and upgrades of the WCI portal, I had never seen the problem he reported.  The problem as he described is that sometimes a portal installer chokes and displays some error like:

Serious errors occurred during your installation.  Click OK and then click through to the end of installation to complete installation and then look at log for WebCenter Interaction in …

Recently, the same error bit me during an ALUI upgrade, and I saw pretty much the same error in the portal, Collaboration Server, and Analytics.  The errors seemed benign so I just ignored them until I realized that the WebCenter Analytics installer hadn’t created the Analytics Collector Service.

It turns out – and I have no idea why I’d never come across this issue with other installs and upgrades – that the WCI installers look for free memory on the host machine.  In some (unknown and unusual) circumstances, it can’t query the Windows OS for free memory, so it defaults to 0.  But 0GB of free RAM is less than what it needs, so the installer chokes.  In Collab and the Portal, the error is at the end of the installation process, so it seems pretty benign, but for Analytics, it gets thrown before the services are created, so you’re boned unless you fix it.

As for fixing it, check out Bill’s Blog Post, but the gist is that you need to set a fixed amount of Virtual Memory to avoid an error like…I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\register.xml:4979: The following error occurred while executing this line:
I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\macrodefs\versionpolicy.xml:690: The following error occurred while executing this line:
I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register\macrodefs\orainventory.xml:172: Oracle Universal Installer failed to properly register your ORACLE_HOME,
I:\apps\plumtree, under name OraWCIntgHome1.  Make sure (1) that you have proper permissions (on unix you would have needed to run orainstRoot.sh as root user, on windows you need write access to registry and ability to install to %ProgramFiles% directory), (2) that, on unix, you did not run installer as root user.  You can attempt to run OUI yourself with command line “I:\apps\plumtree\uninstall\ptportal\10.3.0\register/../../../oui/cd/Disk1/install/setup.exe” -ignoreSysprereqs -attachHome “ORACLE_HOME=I:\apps\plumtree” ORACLE_HOME_NAME=OraWCIntgHome1.   If that succeeds, then you can run the installer again.

Tags: , ,

Leave a Reply